AnitaSaarinen Kritiikkiä ja hajatelmia politiikasta

Ilmastovouhotus - mitä sen jalkoihin jää?

Näinä aikoina ei juuri tule vastaan päivää, ettei keskusteltaisi tavalla tai toisella ilmastosta ja ilmastonmuutoksesta.

Herää kuitenkin kysymys, mitä tällä ylenmääräisellä vopuhotuksella peitellään? Kun vain yhteen asiaan keskitytään, monta muuta seikkaa kun jää auttamattomasti vaille huomiota.

 

Ensimmäisinä omaan mieleen nousevat

*vähävaraisten asema nyt ja tulevaisuudessa

*velkaantuneiden ongelmat, miten niihin puututaan

*sisäilmaongelmat ja sisäilmasairaat

*vammaiset ja vammautuneet

 

Vähävaraisten asema ei ole hyvä, joten siihen tulee puuttua jotta eriarvoistumisen kierre katkaistaisi. Vähävaraisuus on helposti "periytyvä" seikka, kuten velkaantuminenkin: mikäli vanhemmilla on näitä ongelmia, siirtyvät ne helposti myös lasten arjen huoleksi.
Miten sitten puuttua? Siinä onkin monitahoinen kysymys. Näitä ihmisiä tulee auttaa usein eri keinoin, jotta he pääsevät sieltä suosta ylös ja pysyvät myös pois sieltä. Yksi seikka on tuoda palkat, eläkkeet ja sosiaalituet nykypäivän tasolle: menot ovat kyllä kasvaneet mutta tulot eivät juurikaan ole. Nykyisin vähävaraisilla on monesti arvonta käynnissä: ostanko tässä kuussa ruokaa vai lääkkeitä. Lisäksi viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että pienituloisilla noin puolet tuloista kuluu jo pelkästään asumisen kustannuksiin, ja se on paljon se!

 

Velkaantuneiden ongelmat alkavat näyttää kohta samalta kuin 90 -luvulla. Jopa ihmisten asuntoja ulosmitataan ja myydään suorastaan naurettavilla hinnoilla eteenpäin, niinkin että ihmisille jää vielä velkaa ulosmitatusta kiinteistöstä. Tähän taas lienee osaltaan johdattanut se, että ulosottomiehillä on nykyisin tulospalkkio, ja toinen syy on sitten se, ettei alkuperäistä laskua aina edes tarkisteta onko se oikea tai vanhentunut - on käynyt ilmi, että sen paremmin ulosottoviranomaiset kuin perintätoimistotkaan eivät näitä aina tarkista. Onneksi Suomessa on asioihin tarttunut järjestö nimeltä Velallisten Tuki ry. Se auttaa velallisia erilaisissa ongelmissa ja neuvoo mitä asioille voi tehdä. Velkajärjestelyynkään kun kaikki eivät pääse.

 

Sisäilmaongelmat ovat tätä päivää. Osa kaupungeista ja kunnista on reagoinut asioihin hyvin ja esim. rakentanut kokonaan uusia kouluja - korjaamalla pienissä erissä kun tämä ongelma ei häviä. Ja juuri se korjaaminen on jopa liiankin monen tahon päätös; korjataan tänä vuonna tuo ja ensi vuonna tuo ongelma. Tällainen "pikkunäpräyshän" ei auta. Joko kerralla enemmän tai uuden rakentaminen, siinä parhaat ratkaisut sisäilmaongelmaiseen rakennukseen!
Sisäilmaongelmat tuovat sairastuneelle myös lisää ongelmia: sosiaalinen elämä vähenee tai surkastuu kokonaan, tulee helposti uusia sairauksia kuten kemikaaliyliherkkyyttä, laktoosiyliherkkyyttä, sähköyliherkkyyttä ja keliakiaa. Ongelma on vakava, ja voi pilata monen ihmisen loppuelämän! Vaikka ei itse sairastuisikaan, ei asiaa kannata vähätellä. Kuten Tuula Putus on todennut: Kaikki eivät sairastu, mutta jokainen VOI sairastua.

 

Entä mitä ongelmaa sitten on vammaisten ja vammautuneiden osalla?
Ihan ensimmäiseksi nostaisin esteettömyyden. Monessa kunnassa ollaan vielä lapsen kengissä tässä asiassa, vaikka jo lakiinkin on kirjattu pykälät esteettömyydestä. Joissakin paikoissa on esim. ramppi jotta pyörätuolilla pääsee rakennukseen sisään, mutta vastassa on jyrkkä kynnys tai raskas ovi, joskus jopa molemmat.
Vammaisten kuljetuspalvelut ovat myös hyvin monikirjoisia. Kaikille ei tätä palvelua edes suoda, eikä näillä taksiseteleillä joita osalle suodaan, voi reissata mihin tahansa. Joillekin on jopa sanottu, ettei niitä saa käyttää terveyskeskuksessa tai sairaalassa käynteihin!
Toki monta muutakin seikkaa on pielessä, kotihoidosta alkaen, mutta näihin kaikkiin ei yhdessä blogissa pysty perehtymään.

 

Tässä muutamia poimintoja hyvin vakavista asioista, jotka jäävät tämänhetkisen ilmastovouhotuksen jalkoihin. Toki on hyvä pitää huolta ympäristöstään, luonnosta ja ilmastosta, mutta sen ei tule olla ainoa seikka johon keskitytään - ei edes näissä vaaleissa!

Miettikääpä siis asioita useammaltakin kantilta ja ajatelkaa ketä äänestätte. Tämän kirjoituksen takana on kyseisistä asioista (ja paljosta muusta) huolestunut ehdokas Hämeen vaalipiiristä numerolla 125. smiley

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyviä teesejä sinulla Anita. Oikein paljon onnea ja menestystä vaaleihin!<3

Käyttäjän AnitaSaarinen kuva
Anita Saarinen

Kiitos Ritva! Sama toivotus sinullekin! :)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Asiaa on paljon, SoTe- ja SoTu- uudistukset ovat kesken, työelämä on jatkuvasti suuressa murroksessa ja Suomesta löytyy edelleen tasa-arvon epäkohtia. Toivottavasti näistä ei todellakaan tule vain yhden aiheen vaalit kuten tuntuu että varsinkin media pyrkii niistä väkisin tekemään. YK julkaisi 10 vuotta sitten ns. agenda 2030 tavoitteen, sitä noudattaen näiden tulisi olla 17 eri aiheen vaalit.

Käyttäjän AnitaSaarinen kuva
Anita Saarinen

Totta! Asioita on hyvinkin paljon enemmän kuin vain mainitsemani - ja mainitsemasi.
Eiköhän olisi aika laittaa Suomen asiat raiteilleen, vai mitä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset