AnitaSaarinen Kritiikkiä ja hajatelmia politiikasta

Kadehdittava tuottaja?

Tuottaja - onko häntä syytä kadehtia?

 

Sanoisin kyllä ettei. Tuottaja saa kasvattamistaan tuotteista noin 3-30% sen lopullisesta hinnasta, ja nuo kymmenissä prosenteissa olevat tuotot ovat hyvin harvoissa tuotteissa tätä päivää.
Loput tuotteen hinnasta vie arvonlisävero (pääsääntöisesti 11,5%) ja teollisuuden & kaupan osuus (n.60-85%).

 

Näillä muutamilla prosenteillako tuottajan pitäisi pärjätä? Maksaa kulut rakennuksista ja laitteista, alkupääomasta (viljan ja kasvisten siemenet, eläinten ostot jne.) sekä oma elämisensä.
Varsinkin kun jatkuvalla syötöllä ihmiset laittavat rahansa tuontiruokaan, jolloin tuottajan tilipussi ohenee entisestään.

Yhtään en ihmettele, että niin moni pistää "pillinsä pussiin", varsinkin kun tuottajan arkeen kuuluu myös kaikenmaailman byrokratia lippusineen ja lappusineen.

 

Suomalaiset ovat huolissaan työttömyydestä. Silti suomalaisten tuottajien tuotoksia vieroksutaan; joskus hinnan takia, joskus ihan vain kiusallaan. Kannattaisiko kuitenkin satsata siihen kotimaiseen, ennen kuin meillä on lisää työttömiä niiden lopettaneiden tuottajien osalta? Siinä vaiheessa on turha sanoa, että "nuokin elää meidän muiden veronmaksajien rahoilla" kun on itse ollut aiheuttamassa tuottajan siirtymistä työttömyyskortistoon.
Elintarvikeketju työllistää kokonaisuudessaan satojatuhansia suomalaisia. Kotimaisen ruoan alkuperä on aina selvitettävissä. Hinta - no, se on toki joskus kalliimpi kuin siinä ulkolaisessa, mutta ainakaan sitä ei ole kuljetettu ties kuinka monia satoja ja tuhansia kilometrejä. Suomessa panostetaan myös laatuun, mitä ei ulkolaisesta tuotteesta aina voi sanoa.

 

Eiköhän olisi aika valita siellä kaupassa kotimainen tuote ulkolaisen sijaan ja saada hyvä mieli siitäkin tiedosta että tuo työtä suomalaiselle tuottajalle! Mitä suurempi kysyntä, sitä enemmän tarvitaan sekä tuotteita että työvoimaa, vai mitä!?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset