AnitaSaarinen Kritiikkiä ja hajatelmia politiikasta

Autoilijoiden kurittamisesta

Autoilijoitamme verotetaan kaikenlaisilla veroilla, ja niitä kohdistetaan autoiluun nykyisin päästöjen mukaan. Nyt Helsinki aikoo alkaa velottaa jopa parkkipaikoista päästöjen mukaan. PARKKIPAIKOISTA!?!
Jokainen auto kuluttaa silti tiestöämme aivan yhtä paljon, on sen auton päästöt sitten minkälaisia tahansa.

 

Eikö olisi järkevämpää luoda systeemi, jossa autoilija maksaisi sen mukaan kuinka paljon liikkuu?
No, helpointahan tämä olisi tietysti bensiinin verotuksella - ja väliaikaiseksi aikanaan tarkoitettu ajoneuvovero voisi jäädä historiaan.
Toinen tapa on tietysti sitten se, että katsastustilanteessa, kun auton mittarilukemat muutoinkin kirjataan ylös, maksu asetettaisi jälkikäteen toteutuneiden ajokilometrien mukaan. Ei liene sekään vaikeaa. Ja edelleen voitaisi se ajoneuvovero poistaa.

 

Tiestömme korjausvelka on valtava. Tällä hetkellä huonokuntoisia teitä on paljon, samoin huonokuntoisia tai jopa korjauskelvottomia siltoja. Näistä ainakin Hämeen vaalipiirin ehdokkaat saivat kattavan tiedonannon Ely -keskukselta, joka alueen tiestöä hoitaa. Hoitaa, jos on rahaa.

Kun korjausvelkaa on, miksi tehdään suuria uusia tiehankkeita? Eikö ensin pitäisi laittaa niitä jo olemassaolevia tiestöjä kuntoon jotta niitä voisi käyttääkin, ja sen jälkeen vasta miettiä uusia väyliä? Varsinkin jos niitä samaan suuntaan meneviä, toimivia väyliä on jo olemassa.

 

Rahat tien hoitoon tulee saada sieltä, mistä niitä peritäänkin, eli tien käyttäjiltä. Tämän hetken verotuksen kautta kerätyistä euroista menee vain murto-osa siihen mihin varat on tarkoitettu, eli tiestöjen ja rataverkon hoitoon. Kun verotus korjattaisi nimenomaan käytön mukaiseksi, jokainen maksaisi oikeutetusti sen mukaan mitä tiestöä käyttääkin, ja varat voitaisi myös suoraan ohjata väylien hoitoon - eli muutettaisi samalla tämäkin asia.

 

Kyllä Suomessa on paljon asioita pielessä. Nimenomaan ihan näissä arkisissa, kaikkia kansalaisia koskevissa asioissa.
Eiköhän laiteta asiat kuntoon!?

Hämeessä asioiden kuntoon laittajaksi voi äänestää numeroa 125. wink

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset